Врачанска Теменуга – бутикова семейна изба от Северозападна България

Врачанска Теменуга е бутикова семейна изба от Северозападна България. Избата се намира на 7 км от Враца посока Оряхово, в местността Дери Вол. Тя е кръстена на емблематичната марка “Врачанска Теменуга”, под която някога ВИНПРОМ Враца е произвеждал напитки от традиционния за града врачански мискет.

Лозарството и винопроизводството във Врачанския край имат своите традиции назад във времето. Наследниците на Дионисий по българските земи са живи и днес. Те са запазили уменията на предците и техните знания да отглеждат хубави винени сортове лози и да правят хубави вина.
В края на ХІХ век лозарството и винопроизводството са основен поминък на много врачани. Благоприятните условия за отглеждане на лозата във Враца и Врачанско и особено старият сорт „Врачанска теменуга” („Врачански мискет”), са способствали за производство на висококачествени вина. Известният производител на престижни маркови вина Стефан Кръскийов от Враца, участвал в Международния конкурс за вина и ликьори в Брюксел през 1896 г. и получил почетен диплом и „Гран При”. На  представителите на европейските кралски и царски дворове, които искали да си откупят за години напред от хубавото вино, врачанинът отговорил, че „то вече е ангажирано” – още едно доказателство за известността на врачани като добри лозари и винопроизводители.

Врачанска теменуга

Традиция от 130 години

Вземи 10% отстъпка!

Благодарим! Копирай своя код:

Получи 10% отстъпка